tirsdag 27. oktober 2009

sykdom på vei?

I dag skulle jeg bare en liten tur innom Alto Palermo, et shoppingsenter i byen. For en gangs skyld hadde jeg ikke med en eneste vare ut av senteret igjen, pengene der inne brukte jeg fornuftig nok på lunsj. I dag var nemlig dagen da jeg fikk mitt første sykdomstegn. Var inne i en butikk da jeg plutselig fikk slørete syn og ble slapp. Tror ikke jeg var langt unna å svime av... igjen! Ikke at jeg har svimt av før, men har vært ganske nær to ganger siste tre mnd, og det ser jeg på som alvorlig ettersom det ikke har vært noe slikt med meg tidligere. Hjalp å spise litt heldigvis, men da jeg satt der og spiste var det først så varmt at jeg måtte ta av meg min nye heklede vest, så frøs jeg og måtte ta den på igjen, men selv da frøs jeg etterpå, mens min danske venninne Tine klaget over at det var varmt og kledde av seg. Begynte allerede her å se at kanskje ikke alt var som det skulle.

Tankene om sykdom forsvant fort da vi etter Alto Palermo dro til en stor butikk som visstnok skulle ha en mengde importerte varer, der vi brukte godt over halvtime bare på å studere godteriet og endte opp med litt hver i tillegg til en haug med frukt. Var unormalt sliten når jeg kom hjem, og har sittet i senga i fem timer nå og sløva mens jeg kjenner at feberen kommer snikende på.

Nå i disse dengue-dager kan jeg ikke unngå å være litt ekstra hypokonder. Svineinfluensaen er for lengst over, og plakatene om forsiktighet er byttet om til plakater mot dengue. Dette er en sykdom som smittes via mygg og gir typisk influensa-symptomer. Kan lese mer om den på WHOs nettsider. Da jeg våknet i dag hadde jeg nemlig et myggstikk på håndleddet, hovnet opp til størrelsen av en fotball (nesten uten å overdrive). Hånda mi har føltes til dels lammet i hele dag pga det. Når feberen melder seg i tillegg, og jeg blir påvirket av all propaganda på gatene, har jeg lett for å bli litt ekstra hypokonder. Akkurat slik jeg var i hele sommer når jeg nesten daglig vurderte å sjekke meg for svineinfluensa. Kjenner jeg begynner å bli lei av å være småsyk. Har ikke vært i toppform siden Juni, ser fram til legetime i midten av desember, med leger jeg faktisk stoler på.

For at dette innlegget ikke skal være bare negativt og pessimistisk legger jeg til en mulig gladnyhet som ikke enda er helt bekreftet verken fra min eller selskapets side. Det er mulig jeg kommer hjem før planlagt! Opplysningen om Quito som en svært farlig by, kombinert med at eneste grunn til å dra dit var forbi hunden vår var oppkalt etter byen og at den var en del mil nord for nærmeste by jeg hadde planlagt å reise til, har fått meg til å revurdere hjemreisen min. Har bedt om tilbud på å få flyttet hjemreisen til å være fra Lima i stedet, og åpnet for muligheten å dra hjem noen dager tidligere. En slik løsning vil også gi meg tid til å ta bussen opp til Bolivia, via Salta nord i Argentina, dersom jeg ønsker det.

Dagens ord: harina = mel
Dagens kulturforskjell: korrupsjon. Mye av problemet med argentinsk politikk er at korrupsjon ligger i argentinernes natur. Politiet lar seg lett kjøpe ettersom de er ganske lavt lønnet i forhold til andre i samfunnet. Lover blir dermed lett retningslinjer fremfor strenge lover slik vi har i Norge. Å få en endring i korrupsjonen, vil kreve en endring i hele kulturen til befolkningen, noe som garantert vil kreve både tid og en sterk drivkraft bak det hele, er jo rett og slett en del av argentineres personlighet som må endres.

1 kommentar:

Anonym sa...

Quito er ikke så farlig, man må bare være forsiktig å ikke oppsøke bydeler alene om kvelden.
Hørt mer "farlige" ting om Lima enn Quito:) Men uansett, bare vær forsiktg så går det nok bra;)

Kjekt at du er i Argentina, Skal selv til Latin Amerika på utveksling neste år;) TEnker meg da til Quito og Lima:)