tirsdag 12. januar 2010

eksperiment soya

I dag er jeg ved mye bedre mot enn ved forrige innlegg. Livet er fantastisk dere! De siste drøye året har jeg hatt en del plager med at jeg ikke tåler noe av det jeg spiser nærmest på daglig basis. Har derfor mistenkt både mel og melk ettersom det er dette som finnes i alt en får tak i. Etter noen fine dager i forrige uke drakk jeg et glass melk, og det merket jeg så absolutt dagen etter. Derfor starter jeg nå på prosjekt soya, og erstatter med tiden alt jeg har av produkter fremstilt med melk, til produkter med soya i stedet. Startet prosjeketet med å kjøpe inn soyamelk. Håper på en forbedring nå. Har derimot virkelig forstått hvor mye det finnes melkeprodukter i, og hvor mye jeg kanskje må legge om kostholdet mitt. Kjøpte en gulost - melk!, yoghurt - melk!, fiskegrateng - melk!, brød - melk! Kan jo prøve og se om jeg klarer det. Får vel uansett en liten anelse om det er melk som er årsaken eller ikke. For mange år siden var moren min og jeg hos en sånn alternativ dame (en slags "lege") som skulle kunne fortelle oss hva vi er allergiske mot. Etter dette besøket så både mamma og jeg på det som bortkastede penger. Hun sa at jeg var allergisk mot sitrusfrukt (noe en stor andel av befolkningen er) og i tillegg melk, noe jeg til da ikke hadde lagt noe merke til. Vet at det er en blodprøve hos legen som kan vise allergier, men så var det de pengene et legebesøk koster. Derfor fant jeg ut at jeg like gjerne kan eksperimentere selv.

Denne uken har jeg hatt to nye fag. Det første var spansk. Tviler på at jeg kommer til å angre på det valget. Var herlig å se bøker der man skal fylle inn en form av et verb på en striplet linje. Føltes som om jeg var på barneskolen igjen. Hittil har det heldigvis kun vært repetisjon for min del, men satser på at det blir større utfordringer etterhvert. Foreleseren er ei svært flink dame fra Spania som fokuserer på at vi skal lære å snakke og ikke fullt så mye på grammatikk (noe jeg syns er riktig fokus i et språkkurs). I tillegg var hun flink og tok stikkprøver med repetering i løpet av kurset, og begynte kurset med å snakke spansk de fleste stedene. Det andre faget var sustainability management. Fram til i dag vurderte jeg å ikke ta dette faget likevel, men når jeg så muligheten for å bli kjent med Bøs kjære utvekslingsstudenter, måtte jeg jo bare fortsette. I klassen var det tre fra Kirgistan (?), en fra Italia (mi amor Italia), ei fra Latvia, en fra Madagaskar, ei fra Colorado i USA og en franskmann (beklager hvis noen er glemt). Målet mitt er derfor å integrere meg litt blant denne gruppen og dermed kunne få venner med annen kulturell bakgrunn, og som jeg senere kan dra verden rundt for å besøke. Derfor ser det ut til at jeg ender opp med 60 studiepoeng. Dersom dette går greit i alle fag, og jeg fint består, har jeg en bachelorgrad allerede til jul. Det føles ikke lengre som en fjern, sprø drøm, nå virker det faktisk som en virkelighet, og veien videre til et lengre utenlandsopphold våren 2011 er dermed enda nærmere.

3 kommentarer:

Aimabel sa...

Det kan være laktose du reagerer på, og det finnes i forskjellige mengder i div. mat. Ost feks funker fint, yoghurt også. Ellers finnes det laktoseredusert melk på Rema. Det er dessuten ikke bra å unngå melk hvis du ikke tåler det. Vil anbefale deg å dra til legen for å ta en allergitest. Rart du ikke har tatt det allerede. Ellers vet jeg det finnes noen tabletter å få tak i hvis du ikke tåler melk.

Tone sa...

Enig med Aimabel, det kan nok lønne seg å faktisk bruke de ekstra kronene på en legetime. Det er ikke sunt for kroppen å eksperimentere sånn.. Beklager at jeg er gledesdreper;)

Men herlighet, så flink du er! 60 stp på ett semester er jo helt drøyt!

Tone sa...

Sv: Innsjill! Tro meg, I feel you! Jeg spiste sjokolade senest i går kveld, men kroppen skriker etter det..